ДОЛМАТІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА СКАДОВСЬКОГО РАЙОНУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Херсонська область, Скадовський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Комісія з  виявлення, обстеження та прийняття у власність  Долматівської сільської ради безхазяйного  майна та майна відумерлої спадщини

Дата: 15.03.2021 13:40
Кількість переглядів: 285

ДОЛМАТІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА
ГОЛОПРИСТАНСЬКОГО РАЙОНУ  ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виконавчий комітет

Р І Ш Е Н Н Я

10.03.2021 року                                                                                                 №39
с. Долматівка

Про створення Постійно діючої комісії з 
виявлення, обстеження та прийняття у власність 
Долматівської сільської ради безхазяйного 
майна та майна відумерлої спадщини, та 
затвердження відповідного Порядку

З метою упорядкування роботи та координації дій з виявлення, обстеження та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна на території сільської ради (громади), відповідно до ст. 335 Цивільного Кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» (із змінами), Постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1147 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (із змінами), керуючись п. «б» ст. 30 та ст.ст. 26, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні, виконавчий комітет сільської ради

В И Р І Ш И В:
         1. Створити Постійно діючу комісію з виявлення, обстеження та прийняття у власність Долматівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області безхазяйного майна та майна відумерлої спадщини, та затвердити її персональний склад (Додаток 1). 
2. Затвердити Порядок виявлення, обстеження та прийняття у власність Долматівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області безхазяйного майна та майна відумерлої спадщини (Додаток 2). 
3. Контроль за виконанням даного рішення залишаю за собою.


Сільський голова                                                В.С.Данилів 

Додаток 1
до рішення виконавчого комітету Долматівської сільської ради 
№ 39 від 10.03.20212021 року

Склад 
Постійно діючої комісії 
з виявлення, обстеження та прийняття у власність 
Долматівської сільської ради Голопристанського району 
Херсонської області безхазяйного майна та майна відумерлої спадщини

Голова комісії:    Валентина Стефанівна Данилів, сільський голова

Заступник голови комісії:    Інна Петрівна Шкіль, керуючий справами  виконавчого комітету
Секретар комісії:    Світлана Анатоліївна Куценко, секретар сільської ради

Члени комісії:    Тетяна Федорівна Чайковська,  спеціаліст І категорії з земельних питань
    Олег Анатолійович Ревицький, спеціаліст І категорії з земельних питань
    Ірина Володимирівна Ладигіна, спеціаліст І категорії з земельних питань
    Реїзов Шевкет Ремзійович, депутат сільської ради VІІІ скликання (за згодою)
    Музика Людмила Володимирівна, депутат сільської ради VІІІ скликання (за згодою)
    Александрова Алла Володимирівна, депутат сільської ради VІІІ скликання (за згодою)


Керуючий справами виконавчого комітету                        І.П. Шкіль


Додаток 2
до рішення виконавчого комітету Долматівської сільської ради 
№ 39 від  10.03.2021 року

ПОРЯДОК
з виявлення, обстеження та прийняття у власність 
Долматівської сільської ради Голопристанського району 
Херсонської області безхазяйного майна та майна відумерлої спадщини

Розділ І. Загальні положення
1. Постійно діюча комісія з виявлення, обстеження та прийняття у власність Долматівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області безхазяйного майна та майна відумерлої спадщини (далі– Комісія) утворюється рішенням виконавчого комітету сільської ради з метою упорядкування роботи та координації дій з виявлення, обстеження та взяття на облік безхазяйного нерухомого майна на території Долматівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області (далі – сільська рада).
2. У своїй діяльності Комісія керується Конституцією України, Цивільним кодексом України, Цивільно-процесуальним Кодексом, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні та іншими нормативно-правовими актами.
3. Комісія з питань своєї діяльності підзвітна та підконтрольна виконавчому комітету сільської ради. 
4. На Комісію покладаються завдання: 
1) ведення обліку безхазяйного нерухомого майна, виявленого на території громади; 
2) підготовка заяв сільської ради до органу, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, про взяття на облік нерухомого майна як безхазяйного; 
3) розміщення в друкованих засобах масової інформації оголошень від імені сільської ради про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна; 
4) здійснення заходів з виявлення на території сільської ради безхазяйного нерухомого майна; 
5) здійснення заходів щодо збереження та утримання виявленого на території сільської ради безхазяйного нерухомого майна; 
6) підготовка позовних заяв про передачу безхазяйного нерухомого майна у комунальну власність сільської ради. 
5. Комісія утворюється рішенням виконавчого комітету сільської ради у складі не менше 5 осіб із числа посадових осіб, членів виконавчого комітету та депутатів сільської ради. 
6. Комісія здійснює свою роботу у формі засідань, які проводяться по мірі необхідності. 
7. Голова Комісії організовує і скеровує роботу Комісії, визначає дату та час проведення її засідань, формує порядок денний засідань, веде засідання. На час тимчасової відсутності голови Комісії його функції виконує заступник голови Комісії. 
8. Секретар Комісії доводить до відома членів Комісії дату та час проведення засідань Комісії та їх порядок денний. 
9. Хід засідань Комісії фіксується у протоколі засідання Комісії, який ведеться секретарем Комісії та підписується всіма присутніми на засіданні членами Комісії. 
10. Рішення Комісії приймаються шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів членів Комісії. 
11. Комісія має право: 
1) одержувати від структурних підрозділів, відділів, посадових осіб та службовців сільської ради документи та інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань; 
2) на безперешкодний доступ до об’єктів безхазяйного нерухомого майна, що знаходяться на території сільської ради. 
12. Виявлення та обстеження об’єктів безхазяйного нерухомого майна здійснюється Комісією відповідно до чинного законодавства. 
13. За результатами обстеження об’єктів безхазяйного нерухомого майна Комісія складає Акт обстеження нерухомого майна, форму якого затверджено даним рішенням. 
14. Після цього виконком направляє запит до Бюро технічної інвентаризації щодо наявності технічної документації на відповідний об’єкт. Одночасно готує і подає запит до органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень, з метою отримання відомостей про власника майна.
Подальші дії залежатимуть від відповідей, одержаних за цими запитами.
Якщо технічна документація на відповідний об’єкт нерухомості відсутня– слід замовити її виготовлення. У разі ж наявності технічної документації, ставити питання щодо надання дубліката чи копії.
Якщо відомості про власника виявленого майна відсутні, тоді подавати до органу держреєстрації прав на нерухоме майно заяву про взяття такого майна на облік як безхазяйного.
15. Комісія несе відповідальність за несвоєчасне виконання покладених на неї завдань.

Розділ ІІ. Виявлення, облік та набуття у комунальну власність 
сільської ради майна відумерлої спадщини
16. Потенційні об’єкти майна відумерлої спадщини беруться на облік Комісією у разі надходження інформації щодо наявності таких об’єктів на території громади від фізичних осіб, підприємств, установ, організацій та про відсутність спадкоємців за законом та за заповітом, відмови спадкоємців від прийняття спадщини, не прийняття ними спадщини, усунення їх від права на спадкування. 
17. Після отримання Комісією інформації, зазначеної у пункті 16 цього Порядку, голова Комісії скликає протягом 5 робочих днів засідання Комісії, на якому вирішується питання проведення обстеження потенційного об’єкта майна відумерлої спадщини – дату та час такого обстеження, яке здійснюється в день проведення засідання Комісії або на наступний робочий день.
18. До участі в обстеженні потенційних об’єктів майна відумерлої спадщини Комісія за необхідності може залучати спеціалістів та посадових осіб інших виконавчих органів сільської ради.
19. Обстеження потенційного об’єкта майна відумерлої спадщини здійснюється безпосередньо на об’єкті такого майна зі складенням Акту обстеження, в якому зазначаються:    
1) адреса місцезнаходження об’єкта майна;
2) стислий опис об’єкта майна;
3) відомості про технічний стан об’єкта майна та можливість використання за призначенням;
4) інші відомості про об’єкт майна (інформація про осіб, які можуть бути його спадкоємцями, отримані з доступних джерел, у тому числі отримана від мешканців сусідніх домоволодінь).
20. Об'єкти майна, за результатами їх обстеження, включаються Комісією до Переліку потенційних об’єктів майна, яке може бути визнане судом відумерлою спадщиною, шляхом прийняття протокольного рішення.
21. Протягом п’яти робочих днів з дня проведення обстеження потенційного об’єкта майна відумерлої спадщини та складення Акту обстеження Комісія готує та подає (за необхідності, у разі відсутності таких відомостей в органі місцевого самоврядування) від імені сільської ради:
1) до органу Державної реєстрації актів цивільного стану – запит про дату смерті спадкодавця (спадкодавців) такого майна;
2) до органу Державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень – запит про зареєстроване право власності на нерухоме майно за даною адресою;
3) запити про надання інформації до інших органів та установ. 
22. Не пізніше п’яти  робочих днів з дня закінчення строку для прийняття спадкоємцями спадщини (6 місяців з дня відкриття спадщини – дня смерті спадкодавця) Комісія готує та подає від імені сільської ради запит до Спадкового реєстру щодо інформації про заведену спадкову справу та видачу свідоцтва про право на спадщину щодо даного об’єкта майна.
23. У разі отримання у відповідь на запит інформації зі Спадкового реєстру про відсутність заведеної спадкової справи та не видачу свідоцтва про право на спадщину щодо даного об’єкта майна Комісія приймає рішення провести технічну інвентаризацію нерухомого майна.
24. Проведення технічної інвентаризації нерухомого майна, яке може бути визнане судом відумерлою спадщиною, здійснюється за рахунок місцевого бюджету на підставі відповідного рішення виконавчого комітету сільської ради.
25. Протягом 15 робочих днів після спливу одного року з дня відкриття спадщини Комісія готує позовну заяву до суду про визнання спадщини відумерлою та подає її від імені сільської ради. 

ІІІ. Виявлення, облік та набуття у комунальну власність сільської ради безхазяйного майна
26. Потенційні об’єкти безхазяйного майна беруться на облік Комісією у разі надходження інформації щодо наявності таких об’єктів на території громади від фізичних осіб, підприємств, установ, організацій. 
27. Після отримання Комісією інформації, зазначеної у пункті 26 цього Порядку, голова Комісії протягом 5 робочих днів скликає засідання Комісії, на якому вирішується питання проведення обстеження потенційного об’єкта безхазяйного майна – дату та час такого обстеження, яке здійснюється в день проведення засідання Комісії або на наступний робочий день.
28. До участі в обстеженні потенційних об’єктів безхазяйного майна Комісія за необхідності може залучати спеціалістів та посадових осіб інших виконавчих органів сільської ради.
29. Обстеження потенційного об’єкта безхазяйного майна здійснюється безпосередньо на об’єкті такого майна зі складенням Акту обстеження, в якому зазначаються:    
1) адреса місцезнаходження об’єкта майна;
2) стислий опис об’єкта майна;
3) відомості про технічний стан об’єкта майна та можливість використання за призначенням;
4) інші відомості про об’єкт майна (інформація про юридичних/фізичних осіб, які можуть бути його власниками, отримана з доступних джерел).
30. Об'єкти майна, за результатами їх обстеження, включаються Комісією до Переліку потенційних об’єктів безхазяйного майна, шляхом прийняття протокольного рішення.
31. Протягом п’яти робочих днів з дня проведення обстеження потенційного об’єкта безхазяйного майна та складення Акту обстеження Комісія готує та подає від імені сільської ради до:
1) підприємства, установи, що здійснює технічну інвентаризацію нерухомого майна – запит щодо наявності технічної документації на даний об’єкт та видачі її дубліката (копії), та у разі отримання інформації про відсутність технічної документації – Комісія звертається до виконавчого комітету сільської ради з ініціативою розглянути на його черговому засіданні проекту рішення про виготовлення технічної документації на даний об’єкт за кошти місцевого бюджету;
2) органу, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень – запит щодо наявності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомостей про власника майна, а у разі їх відсутності — із заявою про взяття такого майна на облік як безхазяйного. 
32. Після внесення органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень, відомостей до Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень про взяття такого майна на облік як безхазяйного, Комісія протягом 10 робочих днів готує та розміщує в друкованих засобах масової інформації оголошення про взяття майна на облік як безхазяйного з метою виявлення власника. 
33. У разі якщо протягом року з дня взяття майна на облік як безхазяйного власник майна звернувся з документами, що підтверджують його право власності на це майно, таке майно знімається з обліку як безхазяйне.
34. У разі якщо протягом одного року з дня взяття майна на облік як безхазяйного власник майна не звернувся з документами, що підтверджують його право власності на це майно, Комісія протягом 30 робочих днів після спливу вказаного строку готує та подає від імені сільської ради до суду позовну заяву про передачу у комунальну власність безхазяйного нерухомого майна.

IV. Використання потенційних об’єктів майна відумерлої спадщини та безхазяйного майна під час перебування їх на обліку
35. У разі необхідності зберігання виявлених потенційних об’єктів майна відумерлої спадщини та безхазяйного майна Комісія на своєму засіданні визначає комунальні підприємства, установи, заклади, а також може залучати інших суб’єктів господарювання для забезпечення їх зберігання. 
36. Особа, яка прийняла майно на зберігання, несе відповідальність за його зберігання з моменту підписання акту приймання-передачі та укладення договору зберігання, та зобов’язана надавати до Комісії звіт про стан такого майна. Комісія має право проводити перевірку умов зберігання майна як шляхом направлення запитів, так і шляхом безпосередньої перевірки (огляду).   
V. Прийняття майна відумерлої спадщини та безхазяйного майна у комунальну власність сільської ради та його подальше використання
37. Рішення суду про передачу майна відумерлої спадщини та безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності сільської ради, що набрали законної сили, є  підставами для звернення уповноваженої особи сільської  ради до органу, що здійснює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень для проведення державної реєстрації права комунальної власності сільської ради на таке майно.
38. Оплата послуг з державної реєстрації права комунальної власності сільської ради, проведення технічної інвентаризації та виготовлення технічного паспорта на об’єкт нерухомого майна здійснюються за рахунок коштів місцевого бюджету.
39. Сільська рада здійснює правочини щодо володіння, користування і розпорядження майном комунальної власності з моменту набуття чинності рішення сільської  ради про прийняття об’єкта у комунальну власність сільської ради або з моменту державної реєстрації права комунальної власності сільської ради на такий об’єкт.
40. Після проведення державної реєстрації права комунальної власності сільської ради на об’єкт, сільська рада негайно повідомляє особу, з якою укладено договір про зберігання майна, про розірвання такого договору.
41. Об’єкти нерухомого майна, які належать до житлового фонду, передані за рішенням суду у комунальну власність сільської ради, можуть використовуватися для формування житлового фонду соціального призначення або надаватися громадянам, які перебувають на квартирному обліку та потребують поліпшення житлових умов, у порядку черговості.
42. Сільська  рада відповідно до чинного законодавства від імені та в інтересах сільської ради здійснює правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконує усі майнові операції, може передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.
43. Доцільність, порядок та умови відчуження об'єктів права комунальної власності визначаються сільською радою. Доходи від відчуження чи іншого оплатного використання об'єктів права комунальної власності зараховуються до місцевого бюджету і спрямовуються на фінансування заходів, передбачених бюджетом розвитку.
44. Майнові операції, які здійснюються сільською радою з об'єктами права комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядування, зменшувати обсяг та погіршувати умови надання послуг населенню.

VІ. Внесення змін та доповнень до Порядку
45. Внесення змін та доповнень до цього Порядку, у випадку прийняття законодавчих актів, в результаті яких може виникнути неузгодженість окремих його положень з положеннями чинного законодавства та в інших випадках, здійснюється у такий самий спосіб, як і його прийняття.
Керуючий справами виконавчого комітету                        І.П. Шкіль


Додаток
до Порядку виявлення, обстеження та прийняття у власність Долматівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області безхазяйного майна та майна відумерлої спадщини


АКТ
обстеження нерухомого майна
с._________________                                       «___»___________202_ року

Постійно діюча комісія з виявлення, обстеження та прийняття у власність Долматівської сільської ради Голопристанського району Херсонської області безхазяйного майна та майна відумерлої спадщини, затверджена рішенням виконавчого комітету Долматівської сільської ради від ____________ № ___  у складі:
1.    ____________________ - ____________________, голова Комісії;
2.    ____________________ - ______________________, секретар Комісії;
3.    ____________________ - _______________________, член Комісії;
4.    ____________________ - _______________________, член Комісії;
5.    ____________________ - ________________________, член Комісії
здійснила обстеження об’єкта безхазяйного майна, яке знаходиться на території Долматівської сільської ради і встановила, що за адресою ________ __________________________________________________________________ знаходиться об’єкт безхазяйного майна, а саме (характеристики нерухомого майна та опис його технічного стану) __________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Зазначене безхазяйне майно передано на зберігання _________________ __________________________________________________________________
Цей акт складено у________ примірниках.
Голова Комісії     _______________             __________________
Секретар Комісії _______________             __________________
Член Комісії        _______________             __________________
Член Комісії        _______________             __________________
Член Комісії        _______________             __________________
Залучені особи:
____________________________________ 
____________________________________


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь